top of page
TAITEELLINEN PORTFOLIO
PÄIVI HIRVONEN (MuT)

Päivi Hirvonen on viulisti, laulaja, jouhikonsoittaja, säveltäjä, sanoittaja, tuottaja ja tutkija. Hän on työskennellyt uransa aikana monipuolisesti liikkuen eri musiikkigenrejen välillä suomalaisen kansanmusiikin ollessa kuitenkin inspiraationa kaikelle tekemiselle. Hän luo aktiivista kansainvälistä uraa sooloprojektillaan sekä elektrofolkyhtye Okra Playgroundin kanssa. 

 

Hirvonen on musiikissaan syventynyt yhtäaikaiseen viulunsoittoon ja lauluun ja hän on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta ja taidetta aiheen parissa jo vuosia. Hän valmistui musiikin tohtoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2020 aiheenaan Soolosoiton mahti – Laulava viulisti nykykansanmusiikin säveltäjänä ja esittäjänä.

 

Hirvonen on julkaissut kaksi sooloalbumia ja kolme albumia Okra Playgroundin kanssa. Näistä kaikki ovat saaneet ylistäviä arvioita kansainvälisesti ja nousseet maailmanmusiikkilistojen kärkisijoille. Kummatkin sooloalbumit ovat olleet myös ehdolla Emma Gaalassa Vuoden Etnoksi. 

Okra Playground 1258p.jpg
SÄVELTÄJÄ JA SANOITTAJA

"Music to crack open stone" 

fRoots, Spring 2018

Hirvonen säveltää ja sanoittaa päätyönään sooloprojektilleen ja Okra Playgroundille. Musiikki saa inspiraation kansanmusiikista, omista juurista ja perinteestä, mutta muuntautuu tähän päivään ottaen vaikutteita myös elokuva-, pop- ja laulaja-lauluntekijämusiikista. Musiikintekijänä Hirvoselle on tärkeää ottaa musiikillaan kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin ja tuoda myös vaikeita ja tabuja aiheita näkyviksi. Sanoitukset käsittelevät mm. monisuhteisuutta, lapsettomuutta, tyttöjen oikeuksia ja mielenterveyttä. Vaikka aiheet ovat nykypäivästä, toimii vahvana inspiraationa satoja vuosia vanhat runolauluperinteeseen kuuluvat tekstit.

Hirvosen tekemä musiikki on soinut radioissa ympäri maailmaa ja hänen kappaleensa Kuun ajo ja Nouskaa neidot ovat soineet saksalaisessa TV-sarjassa Paradiso.

OTTEITA SÄVELLYKSISTÄ
KANSAINVÄLINEN ARTISTI

Hirvonen luo kansainvälistä uraa sooloartistina ja omaa nimeään kantavan trionsa kanssa sekä Okra Playground -yhtyeellä. Hän on kiertänyt maailman festivaali- ja konserttilavoja jo yli kymmenen vuoden ajan ja keikkailu onkin vienyt häntä Euroopan lisäksi Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä Aasiaan. Hirvosen tavoitteena on viedä suomalaista kansanmusiikkia maailmankartalle ja näyttää, että laulamalla Suomeksi pystyy saavuttamaan myös kansainvälisiä lavoja.

PÄIVI HIRVONEN
PäiviHirvonen_Kallio 1600_1600px_without text_web.jpg
OKRA PLAYGROUND
OkraPlayground_Promo01_web_Photo_Antti_Kokkola (4).jpg
PÄIVI HIRVONEN

Experimental, fiery and filled with a passion, Kallio is a real triumph.
Chris Nickson, RootsWorld, 09/2022 

 

Hirvosen sooloprojekti sai alkunsa noin 15 vuotta sitten rakkaudesta laulun ja viulun yhteissointiin ja nopeasti mukaan tuli myös vanha perinneinstrumentti jouhikko. Siitä lähtien hän on kehittänyt ja syventänyt osaamistaan tällä saralla ja ollut suunnannäyttäjänä Suomessa ja maailmalla siinä, mihin kaikkeen tällä instrumentaatiolla musiikintekijänä ja -esittäjänä pystyy. Hirvonen on julkaissut kaksi sooloalbumia, Alku - The Beginning (2018, Nordic Notes) ja Kallio (2022, Nordic Notes), joista kumpikin on ollut ehdokkaana Vuoden Etno -albumiksi Emma Gaalassa. Toisen albumin myötä myös live-esiintyminen sai uusia ulottuvuuksia, kun hän perusti kolmen viulisti-laulajan trion, jossa soittaa hänen lisäkseen Tero Pajunen (viulu, oktaaviviulu ja laulu) ja Mirva Ormin (viulu, jouhikko, laulu). 

PÄIVI HIRVONEN (TRIO) / KAUSTINEN FOLK MUSIC FESTIVAL 2023 / SONG ON THE VIDEO: KALLIO
OKRA PLAYGROUND

"Another wonderful album from this singular ensemble."

 

Songlines 12/2022 

 

Kansainvälisiä lavoja kiertävä elektrofolkyhtye Okra Playground yhdistää traditionaaliset instrumentit moderneihin äänimaisemiin, vahvoihin lauluharmonioihin ja isoon soundiin, jossa kuuluvat vaikutteet elektrosta ja poprockista. Kolmen naislaulajan äänet, ajankohtaiset tekstit, hypnoottiset rytmit ja musiikin mystinen energia ovat lumonneet kriitikoita ja yleisöjä mantereelta toiselle. 

Okra Playgroundin kaikki kolme albumia, Turmio (2015, Nordic Notes), Ääneni yli vesien (2018, Nordic Notes) ja Itku (2022, Nordic Notes) olivat arvostelu- ja listamenestyksiä sekä kotimaisissa että kansainvälisissä medioissa. Heidän kolmas albuminsa valittiin vuoden 2022 parhaaksi euroopalaiseksi albumiksi arvostetussa Songlines lehdessä. Yhtye on keikkaillut aina Malesian Rainforest World Music Festivalilta Flow Festivaliin, sekä muun muassa Pohjoismaissa, Virossa, Saksassa, Belgiassa, Iso-Britanniassa ja Hong Kongissa. Vuosina 2022-2023 yhtye tekee kaksi useita osavaltioita sisältävää kiertuetta Yhdysvaltoihin.

Okra Playground on:
Maija Kauhanen – laulu, kantele
Päivi Hirvonen – laulu, viulu, jouhikko
Essi Muikku – laulu, kantele
Sami Kujala – sähköbasso
Veikko Muikku – haitari, syntetisaattori
Oskari Lehtonen – perkussiot

Näyttökuva 2022-10-16 kello 17.20_edited.png
OKRA PLAYGROUND / VERI FROM THE ALBUM RELEASE CONCERT, KUUDES LINJA, HELSINKI, 2022
TUTKIJA

Taiteellisessa tohtorintutkinnossani tutkin yhtäaikaista viulunsoittoa ja laulua. Syventymällä soolosoiton sekä kahden suomalaisen kansanmusiikin historiallisen kerrostuman - arkaaisen ja pelimannimusiikin – mahdollisuuksiin loin oman sävelkielen, omakohtaisen kahden perinteen fuusion. Tutkintoni taiteellisessa osiossa valmistin viisi konserttia, joista neljä toteutin soolona ja yhden erikokoisten yhtyeiden kanssa. Soolokonsertit olivat Sanaton tarina (2014), Kaksi kertojaa (2014), Alasti synnyin minä maailman helmaan (2015) ja Alku – The Beginning (2017). Viimeiseen konserttiin sisältyi myös samannimisen soololevyn tekeminen (julkaisija Nordic Notes 2018). Neljäs konserttini Tarinankertojat (2016) oli yhtyekonsertti. Tohtorintutkintoni Soolosoiton mahti – Laulava viulisti nykykansanmusiikin säveltäjänä ja esittäjänä tarkastettiin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 6.3.2020. Tohtoritutkinnon aikana aloittamani työ jatkuu  vapaalla kentällä syventymällä aiheeseen sooloprojektissani ja yhtyeessäni. 

Näyttökuva 2020-03-27 kello 15.30.33.png
INTERNET
PÄIVI HIRVONEN
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • Spotify
Paivi_KALLIO_341 (2).jpg
OKRA PLAYGROUND
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • Spotify
OkraPlayground_Promo04_web_Photo_Antti_Kokkola (3).jpg
bottom of page